Арменски сватбен десерт

 

 

Съставки:

6 яйца (с отделени белтъци и жълтъци)

 

1 ч. л. бакпулвер

 

1 ч. л. ванилия

 

1 с. л. зехтин

 

брашно

 

щипка сол

 

1 ч. ч. олио.

 

За сиропа:

 

2 ч. ч. захар

 

1 ч. ч. вода

 

1/2 ч. ч. лимонов сок.

 

 

 

Начин на приготвяне:

1) Разбийте белтъците на сняг. След това прибавете жълтъците и разбийте добре. Прибавете солта, ванилията и бакпулвера. Прибавете достатъчно брашно, за да направите меко тесто. Сложете тестото в купа, затворете я с капак и оставете да престои така 1 ч.

 

2) Разделете тестото на 2 топки. Разточете всяка топка на колкото е възможно по-тънък лист. Нарежете листите на ивици с ширина 2.5 см.

 

3) Загрейте олиото в дълбок тиган. Навийте ивиците тесто около няколко вилици и ги поставете в олиото. Пържете докато покафенеят леко. След това ги сложете върху кухненска хартия да се оцедят.

 

4) Варете съставките за сиропа 30 мин. и го охладете. Полейте с него накъдрените сладки.

 

 

Bookmark and Share