Арменски сватбен десерт
Съставки:
6 яйца (с отделени белтъци и жълтъци)
1 ч. л. бакпулвер
1 ч. л. ванилия
1 с. л. зехтин
брашно
щипка сол
1 ч. ч. олио.
За сиропа:
2 ч. ч. захар
1 ч. ч. вода
1/2 ч. ч. лимонов сок.
Начин на приготвяне:
1) Разбийте белтъците на сняг. След това прибавете жълтъците и разбийте добре. Прибавете солта, ванилията и бакпулвера. Прибавете достатъчно брашно, за да направите меко тесто. Сложете тестото в купа, затворете я с капак и оставете да престои така 1 ч.
2) Разделете тестото на 2 топки. Разточете всяка топка на колкото е възможно по-тънък лист. Нарежете листите на ивици с ширина 2.5 см.
3) Загрейте олиото в дълбок тиган. Навийте ивиците тесто около няколко вилици и ги поставете в олиото. Пържете докато покафенеят леко. След това ги сложете върху кухненска хартия да се оцедят.
4) Варете съставките за сиропа 30 мин. и го охладете. Полейте с него накъдрените сладки.