Начало За нас Реклама Контакти

Арменски пълнени кюфтета

Снимка за Арменски пълнени кюфтета
75
Време за приготвяне: 75 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Арменските ястия са ни близки по вкус. Също като българската, тази кулинарна традиция е кръстопът между Азия, Европа и (през Турция) Северна Африка. Вкусът на ароматните кюфтета ще ви отведе назад в едновремешната нашенска кухня "на баба", но с едно леко екзотично настроение, полъхващо от портокаловата кора, мангото и кедровите ядки.

СъставНеобходими продукти за 4-6 порции

  1. за външния слой:
  2. 500 г фино смляно агнешко месо
  3. 1 ч. ч. фин арабски булгур
  4.  сол и пипер на вкус
  5. за пълнежа:
  6. 500 г смляно агнешко месо
  7. 1 с. л. олио
  8. 2 глави лук, ситно нарязани
  9. 2 с. л. ситно нарязан магданоз
  10. 1 чушка, ситно нарязана
  11. 50 г кедрови ядки
  12. ½ ч. л. лют червен пипер
  13. 1 с. л. нарязан джоджен
  14. 1 с. л. нарязан босилек
  15.  сол и черен пипер на вкус
  16. 2 ч. ч. горещ зеленчуков или пилешки бульон
  17. за оризовата салата:
  18. 2 ч. ч. сварен дългозърнест ориз
  19. 4 с. л. зелен лук или праз, нарязан
  20. 1 ч. л. настъргана кора от портокал
  21. 2 с. л. сушени домати, нарязани
  22. 4 с. л. манго, нарязано на кубчета
  23. 100 г козе сирене, нарязано на кубчета
  24. 2 с. л. зехтин
  25. 1 с. л. ябълков оцет
  26. 2 с. л. запечени орехи, нарязани
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    За оризовата салата всички продукти без ядките се смесват, подправят се със сол и пипер на вкус и се слагат за 1 час на студено. Преди сервиране се подправя отново на вкус и се поръсва с ядките.

  2. 2.

    Месото за пълнежа се слага в загрят тиган с незалепващо покритие с 1 с. л. олио. Разбърква се, докато стане на малки парченца. Добавя се лукът и се бърка, докато се задуши. Слагат се магданозът и чушката и се оставя за още 10 мин. на тих огън. Слагат се останалите продукти без бульона, разбъркват се и се пълнежът се охлажда.

  3. 3.

    Продуктите за външния слой на кюфтетата се месят, докато се получи меко тесто. С мокри ръце се правят топки с големина на малко яйце. С пръст се оформя кухина, в която ще се сложи 1 лъжица от пълнежа. Затваря се отворът.

  4. 4.

    Кюфтетата се пускат във врящия бульон за 10 мин., или докато изплуват. Сервират се с оризовата салата. Останалите студени кюфтета може да се запържат на другия ден в сгорещено масло.
     


Подходящи типове вина
Дек. 2010
Още подобни рецепти
Коментари