Статиите на 1001 Рецепти

Хилда Казасян предлага вкусна агнешка скара!

Съвместно със столичния клуб „My Mojito” джаз певицата Хилда Казасян зарадва почитателите на изискания стил и арменската кухня с нов ресторант в София. Заведението носи името „Гоар“, което в превод означава „Корона“, и се намира на улица „Шейново“ 18. С какво ресторантът на Хилда е различен и какви специалитети предлага, научете от самата нея.

През януари отвори врати новият ти арменски ресторант. Колко време ти отне да реализираш идеята за „Гоар“?

Когато имаш в главата си готови идеи и си ги представяш ясно, нещата стават наистина бързо. Самият интериор на ресторанта е мое дело и не е много по-различен като стил от това, което аз харесвам и което ме кара да се чувствам комфортно. Поради това реализацията не отне много време, защото знаех какво търся и как искам да изглежда ресторанта. Избирането на нови ястия в менюто отне повече време – имам чудесен главен готвач, с когото заедно дегустирахме различни ястия и дълго избирахме кое от тях е най-апетитно, за да стане част от менюто на „Гоар“. Да си призная дегустациите бяха много приятни, но е трудно човек да не навреди на фигурата си при съставянето на ново меню. Опитах всеки специалитет и внимателно подбрах такива ястия, които да се харесат на всеки. Щастлива съм, че част от клиентите на ресторанта са и мои приятели, с които откровено мога да се консултирам за качеството на предлаганите ястия и знам, че ще получа безпристрастна оценка.

Трудно ли се поддържа един ресторант?

Аз не съм планирала да се занимавам с ресторантьорство, но арменската кухня се харесва в България и реших, че за мен ще е удоволствие да отворя свои ресторанти, които да предлагат тази кухня. Идеята да се занимавам с това дойде преди години, когато установих, че в България има само два арменски ресторанта – в Пловдив и в Благоевград, а в същото време баба ми приготвяше великолепни арменски ястия, които всички мои близки и приятели обожаваха. Тогава ми хрумна да отворя ресторант и цялото меню в него да е с рецептите на моята баба. Днес вече имам опит в тази област и мога да кажа, че има няколко много важни елемента, необходими за успеха на едно заведение: желанието, с което работиш, екипа, който стои зад теб и личното отношение. Аз обичам арменската кухня и смятам, че кулинарията е изкуство и удоволствие. Затова мотивацията ми да поддържам ресторанти е голяма. Екипът, с който работя, е страхотен и се състои от хора, с които се познавам отдавна и на които имам доверие. А контактът с клиентите и личното отношение, което показваш към тях, са ключ към успеха.

Разкажи ни за менюто на „Гоар“. Какво предлага новият ресторант?

Арменската кухня е много специфична и като продукти, и като съчетания – на сладко и солено например. Поради това в ресторанта съм заложила и на ястия, които не са арменски. Предлагаме много апетитна агнешка скара, която е различна от всичко, което съм опитвала до момента. Приготвена е майсторски и клиентите я харесват. Смятам, че това е от ястията, които в последствие ще се радват на най-голям интерес. При нас хората могат да опитат и лозови сърмички и други вкусни неща, които са близки до българския вкус. Съставили сме менюто така, че клиентите да имат богат избор не само от арменски специалитети, но и от традиционни ястия, защото арменската кухня не е за всеки ден. По този начин те могат да се насладят на атмосферата в заведението ни и да хапват разнообразна храна всеки път.
Агнешката скара в Гоар
Агнешката скара в Гоар
Класически арменски десерт
Класически арменски десерт

Как възприема българинът арменската кухня?

Много хора свързват тази кухня главно с ястия с патладжани и нахут, тъй като това са едни от най-често използваните продукти в нея. Но тя е много по-богата и интересна, особено с характерното за нея омешване на сладко със солено. В България се възприема отлично, защото все пак не е безкрайно далечна на вкус от родната. И съм щастлива, че хората опитват арменски ястия с наслада, защото ако не беше така, нямаше да има смисъл от "Гоар".

Храниш ли се здравословно?

Ако не се храня здравословно, не само няма да изглеждам както бих искала, но и няма да се чувствам добре в тялото и кожата си. Затова внимавам какво слагам в чинията си. Стремя се да науча и дъщеря ми на също отношение към храната - защото тя може да бъде наслада и здраве.

Как възпитаваш дъщеря си в кулинарно отношение?

Не й налагам непременно своята позиция за това как трябва да се храни, но и давам пример, което за щастие е достатъчно, за да бъде тя внимателна към самата себе си при начина си на хранене. С нея избягваме мазни, тежки и пържени храни и наблягаме на салатите и пресните плодове и зеленчуци. Като всяко дете, разбира се и тя харесва вредните храни, но не прекалява с тях. Всеки ден пие прясно изцеден плодов сок, който й дава нужните витамини и енергия. И учи в училище, в което се предлага и закуска, и обяд, и храната е такава, че децата и да искат, не могат да се хранят по неправилен начин.

Какво е нужно на човек, за да се храни правилно?

На първо място са нужни средства, защото здравословното хранене струва пари - качествените продукти са скъпи и е нужен определен стандарт на живот, за да можеш да си ги позволиш. За съжаление за хората е много трудно да се хранят по начина, по който биха искали и който e здравословен за тях.

На второ място са нужни култура и отношение към храненето - ако то се възприема единствено като необходимост, за да живеем, а не като удоволствие, тогава шансът да убедиш един човек в това колко е важно да се храним правилно, рязко намалява.

И на трето място от значение е организацията - да предпочетеш да отделиш от времето си, за да приготвиш истински вкусна и качествена храна или да я опиташ на място, където знаеш, че я приготвят добре, вместо безразсъдно да се довериш на готовите алтернативи в хранителния магазин, в които човек никога не знае какво точно има.

Ако след прочетените редове ви иска да опитате арменските специалитети на Хилда, участвайте в томболата на "1001 рецепти" и можете да спечелите вечеря за двама в "Гоар". Какви са условията на играта, прочетете в нашата фен страница във Facebook.

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез

© 2007-2024 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.