Панджар от червено цвекло, съхторац - ще рече пълнени патладжани с цедено кисело мляко, постни сарми, аджем пилаф с пилешко месо, арменски млечен кадаиф.
Ето такива ястия със странни названия препълман масите на фестивала на арменската кухня. Той бе открит във вторник вечерта от Сергей Манасарян - арменския посланик в София, и събра някои от най-прочутите “изгнаници клети” у нас - Хайгашод Агасян, Армен Назарян, Стефка Оникян, Еди Гюлиан, шефката на ДСК - Виолина Маринова, която е арменка по майчина линия.
Голямата атракция бяха блюдата, приготвени от прочутите готвачи Лариса Мирзоян и Харутюн Тутян-Арто. Лариса е работила дълги години в софийския ресторант “Диагонал” и е дипломиран майстор на кавказки шашлици. Всъщност тя е асирийска княгиня, сънародничка на Джуна и великолепна певица с блендата на Лили Иванова. Сред най-скъпите й клиенти са световноизвестният певец Шарл Азнавур и експремиерът на страната - Левон Тер-Петросян. Фестивалът на арменската кухня продължава до 20 ноември, като менюто се прави по автентични стогодишни рецепти. (24часа)