Кулинарни рецепти » Ануш абур (Сладка супа)

 Ануш абур (Сладка супа)
/Армения/

Продукти:
• 500 г бяло едро жито (грухано или парено, може и църковно)
• 500 г захар
• 1 шепа бели стафиди
• 1 шепа сушени кайсии, нарязани на дребни парченца
• 100 г бадеми, които предварително са сварени, обелени и нарязани на лентички
• 100 г фъстъци, опечени без сол и изчистени от люспите
• 200 г смлени сурови орехи
• канела за ръсене, сол

Начин на приготвяне:

Сипваме житото заедно с 1 с.л. сол в голяма тенджера и заливаме обилно с хладка вода. Оставяме го една вечер да се кисне.

На другия ден измиваме обилно с вода, за да не остане сол и отново заливаме с вода, която да превишава 2-3 пъти обема на житото. Оставяме на котлона на много бавен огън (100°С) в продължение на няколко часа без да бъркаме, докато зърната се разпукат много добре, да си пуснат нишестето и сместа да се сгъсти.

След това добавяме захарта с непрекъснато бъркане, докато се разтвори. Накрая прибавяме стафидите, кайсиите, бадемите и фъстъците с непрекъснато бъркане.

Сваляме готовата супа от огъня и оставяме да предстои 10-15 минути, след което разсипваме в купички. Когато супата изстине и се желира поръсваме със смлените орехи и канелата.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Печени свински джоланчета

Продукти: • 4 задни свински джоланчета • 2 глави лук • 1 с.л. разтопено масло • 2 ч.л. кимион • 250 мл тъмна бира • половин връзка магданоз • черен и червен пипер • сол Начин...

Македонска мусака

Продукти: • 500 г кайма • 3-4 с.л. олио • 3-4 големи патладжана • 2 глави лук • 3 домата • 1 ч.ч. бяло вино • 1 кисело мляко • 1 ч.л. сода бикарбонат • 2 яйца • 1 с.л. брашно ...

Сладко от зелени шишарки

Продукти: • 500 г зелени борови шишарки • 6 кг захар • 6,5 л вода Начин на приготвяне: В подходящ съд загрейте водата на умерен огън. Щом кипне, прибавете захарта и бъркайте с дърв...

Кисели тиквички без варене

Продукти: (за 1 буркан) • 2 тиквички • 1 равна ч.л. сол • 1 ч.л. захар • 5-6 зърна черен пипер • 1 глава лук • 3 аспирина • копър • чесън • оцет Начин на приготвяне: Си...

Начало