Статиите на 1001 Рецепти

Арменската кулинария - уханен букет от аромати

Арменската кухня е най-древната в Азия и най-старата в Закавказието. Нейните характерни черти са се оформили хилядолетие преди новата ера в периода на формирането на арменския народ и се пазят ревниво до наши дни.

Ястията в арменската национална кухня се отличават със своеобразен пикантен вкус и острота. Като подпрваки се използват пипер, чесън, кимион, различни ароматни зелени растения.

От култивираните зеленчуци в Армения широко се употребяват картофите, доматите, зелето, патладжаните, чушките, морковите, краставиците, червеното цвекло, спанакът, аспержите, бамята, тиквичките, тиквата, зеленият фасул и др. Много от зеленчуците се употребяват в съчетание с месни и рибни продукти.

Питки Лаваш
Питки Лаваш

Характерна особеност на арменската кулинария е острият характер на ордьоврите. Арменският суджук съдържа ароматни вещества, като чесън, люти чушки, канела и др.

В арменската кухня най-широко се използват телешкото месо и агнешкото, свинско се употребява рядко.

През пролетта от пресни лозови листа приготвят толма (сарми) с кайма, ориз и зелени подправки.

В менюто на арменците значително място заемат освен зеленчуците и месото, също и ястията от брашно и зърнени храни. От брашното се приготвят своеобразни питчици – аритша, от груxана пшеница се прави каша с пилешко месо – ариса. Особено любими на арменците са различните пилафи от ориз. Значително място в тяхното хранене заема националният хляб – лаваш. Той представлява дълга и тънка, лесна за извиване ивица тесто с дължина около метър.

Един от най-разпространените млечнокисели продукти в арменската кухня е мацунът, който се приготвя от краве, овче и биволско мляко.

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез

© 2007-2024 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.